DZIEŃ II – Poznajemy aktywności szwedzkich seniorów

Drugi dzień naszej przygody rozpoczęliśmy od śniadania w hotelu i przygotowania się na cały dzień.

O 10:00 wyszliśmy z hotelu i spacerem wyruszyliśmy w kierunku spotkania organizacyjnego z fundacją EU Mobility, na którym czekał na nas poczęstunek. Spotkanie nie trwało długo, ponieważ chwilę później mieliśmy zaplanowane wyjście do jednego z Domu Seniora w Malmö. Odbyła się tam rozmowa z koordynatorką projektów, która opowiadała o tym jakie możliwości mają seniorzy w Malmö. Wszyscy z podziwem słuchaliśmy o tym, jak wiele możliwości spędzenia czasu mają seniorzy w tym mieście. Jedną z ciekawostek było to, że w samym Malmö znajduje się aż 14 Domów spotkań dla seniorów, a do nich wszystkich w ciągu miesiąca przychodzi łącznie aż 8 000 seniorów w wieku od 67 do nawet 100 lat.

Po rozmowie z koordynatorką wszyscy poszliśmy grać w Curling. Było to dla nas coś nowego, więc wszyscy musieliśmy się nauczyć zasad i punktacji, które na szczęście były bardzo proste. Zostaliśmy podzieleni na cztery grupy dwuosobowe i graliśmy między sobą – jedna grupa przeciwko drugiej. Podczas gry wszystkim towarzyszyły pozytywne emocje, ponieważ było dużo zabawy, śmiechu i zdrowej rywalizacji. Gra dla wszystkich zakończyła się sukcesem, bo nie liczyło się to kto wygrał, a to, ile radości wszystkim dała.

Po wyjściu z Domu Seniora pojechaliśmy autobusem w stronę hotelu, do którego poszliśmy odnieść niepotrzebne rzeczy, by następnie ruszyć dalej w drogę autobusem – tym razem w stronę morza. Wysiedliśmy na przystanku obok najwyższego budynku w Malmö, który liczy aż 54 piętra, po czym poszliśmy w stronę morza, aby przejść się na krótki spacer z pięknym widokiem, podczas którego robiliśmy sobie dużo pamiątkowych zdjęć. Gdy zaczęło się już robić ciemno, wróciliśmy do hotelu na obiadokolację i szykowaliśmy się na kolejny dzień pełen atrakcji.